Uygun Tasarım - Uygun Baskı Hazırlama 

En uygun baskıyı elde edebilmek en iyi tasarımı yapmakla mümkün olur. Büyük zahmetlerle ve masraflarla çıkartılacak bir baskı da hayal kırıklığı yaşamamak amacıyla dikkat edilmesi gereken hususları sizler için derledik.

Uygun Baskı Nasıl Yapılır?

Baskı İçin Renkler 

Bütün yazıcılarda da olduğu gibi baskıda da dört ana renk bulunmaktadır ve tüm nesneler için uygulanmaktadır. Bunlar kısaca CMYK olarak adlandırılır.  C= Cyan, M= Magenta, Y= Yellow, K = Key (Siyah). Baskıya gönderilen branda-ilan-folyo-kartvizit-afiş vs CMYK olarak kaydedilmesi halinde tasarımınızla birebir aynı renkleri alabilirsiniz. Herhangi bir değişiklik söz konusu olamaz.  

Baskı ürünleri, özel olarak hazırlanan tasarımların kağıt, plastik veya metal gibi materyallerin üzerine uygulanması ile elde edilir. Baskı işleminin sorunsuz olarak halledilmesi için ise tasarımın baskıya uygun formatta olması ve bazı tasarımsal gereksinimleri sağlıyor olması gerekir. Bu nedenle de bir baskı ürünü için tasarım hazırlarken tasarımınızın aşağıdaki şartları sağlamasına özen göstermelisiniz.

Baskı için Kağıt Önemli mi?

Her ne kadar bütün kuralları yerine getirsek de baskı da kullanılacak kağıt çok önemlidir. Bu nedenle baskı öncesinde bu husus belirtilmelidir. Soluk ve cansız bir baskı almamak için 1.kalite hamur kağıt kullanmak gerekir.

Dijital Kesme ve Teşma Payı Ayarlaması

Dijital baskıda diğer en önemli huşulardan biri de kesme-taşma paylarının ayarlanmasıdır. Hazırlanan materyaller baskı sonrası düzenlenmek amacıyla bir dizi kesme işlemine tabi olur. Eğer belirli taşma payı bırakılmadıysa materyalde kayıplar yaşanır ve emekler boşa gidebilir. Burada dikkat edilmesi gereken 3 çizgi alanı mevcuttur. Taşma Payı, Kesim Çizgisi ve Güvenli Alan. 

Baskı sonrası taşma payı adı verilen alan bıçakla kesilir. Bu nedenle bu pay dikkate alınarak tasarımın ölçüleri ayarlanmalıdır. Örnek olarak ürün boyutu130*160 mm ise en az 5 mm taşma payı bırakılmalıdır. Yani 135*165 mm olarak ayarlanmalıdır. Tasarım boyut kesinlikle taşma alanına geçmemelidir.

Bunun yanı sıra baskıya göndereceğimiz tasarımın boyutu çıktı almak istediğimiz ebatlarda olmalı ve dizayn sırasında orijinal boyutlar üzerinden çalışılmalıdır.

Tasarımınız Yüksek Çözünürlüklü mü Vektörel mi?  

Bazen internette veya bilgisayarda gezinirken bir resmi büyütmek isteriz. Ancak resim büyüdükçe bulanıklaşır ve pixel şeklinde görünür. Bunun sebebi kullandığımız programın pixel tabanlı veya vektörel tabanlı olmasıdır. Bu nedenle baskıya girecek ürünümüzün tercihen vektörel tabanlı bir programda hazırlanması önemlidir. 

Burada önerebileceğim programlar Adobe İllustrator, Adobe İnDesign ve CorelDRAW dır. Ayrıca internetten indirdiğiniz bir programın vektörel mi pixel mi olduğunu anlamak için resmi photoshop programında açarak yakınlaştırmanız yeterlidir.

Baskıda DPİ Önemli mi?

Bunun yanı sıra DPİ (nokta başına düşen inç sayısı) ne kadar yüksek olursa o kadar kaliteli bir baskı elde ederiz. Profesyonel bir fotoğrafçı isek 1200 DPİ ye kadar çözünürlük kullanabiliriz. Ancak kartvizit - afiş - el ilanı vb tasarımlar için 300-400 arası DPİ işimizi fazlasıyla görür. Net bir görüntü elde etmek istiyorsak DPİ dikkat etmeliyiz. 

Baskıya Hangi Programla Gönderilmeli?

Tasarımı yapmış olduğunuz program formatında yollamanız halinde baskı sırasında bozulmalar olabilir. Mümkün oldukça PDF formatında göndermeniz bozulmaların önüne geçecektir.

Işık Reklam Whatsapp Numarası